Fortes utlysning av bidrag för inresande och utresande gästforskare ska leda till utveckling och lärande, och tillföra kunskap från det internationella forskarsamhället till svensk forskning inom Fortes områden. Totalt avsätts tre miljoner kronor.

Inriktning och syfte

Utlysningen är öppen för ansökningar inom Fortes övergripande ansvarsområden: hälsa, arbetsliv och välfärd.

Syftet med gästforskarbidrag är att stimulera internationella kontakter, utveckla enskilda forskares kompetens och främja svensk forsknings internationella förankring och relevans. Särskild tonvikt läggs på att underlätta kontakter och erfarenhetsutbyte mellan forskare som är aktiva inom Fortes områden.

Om bidragen

Inom denna utlysning finns det möjlighet att ansöka om bidrag för såväl inresande som utresande gästforskare. Vistelsen bör vara minst en månad och högst sex månader men projekttiden kan vara upp till ett år. Beloppsnivån som går att söka är maximalt 500 000 kronor.

Bidraget avser i första hand kortare vistelser för forskningssamarbete, erfarenhetsutbyte och lärande. Det ska framgå av ansökan på vilket sätt det sökta bidraget stärker den forskning eller forskningsmiljö som ansökan gäller.

Gästforskarbidrag inresande

Inresande gästforskare gäller forskare, verksamma vid en forskningsinstitution utanför Sverige, som ska besöka en svensk forskningsinstitution. Gästforskarbidrag för inresande forskare söks av den svenska värdinstitutionen och den person där som har huvudansvaret för gästforskarens vistelse i Sverige. Den personen företräder gästforskaren i alla kontakter med Forte.

Gästforskarbidrag utresande

Utresande gästforskare gäller forskare verksamma vid en svensk forskningsinstitution som ska besöka en forskningsinstitution i ett annat land. Gästforskaren är själv huvudsökande och företräder sig själv i alla kontakter med Forte.

Tidsplan

Utlysningen öppnar: 15 juni 2023, 10.00
Utlysningen stänger: 31 augusti 2023, 14.00
Beslut: 13 november 2023
Projektstart: december 2023